Διατροφή για παιδιά

jeudi 2 mai 2019 14:36

Ένα μόνιμο άγχος για τους σύγχρονους γονείς  είναι η διατροφή των παιδιών . Ειδικότερα στις μέρες μας όπου εξαιτίας του σύγχρονου lifestyle και της δύναμης της εικόνας  έχουμε σημαντικές ανθυγιεινές επιλογές.

Όλο και περισσότερα παιδιά ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς να έχουν καταναλώσει πρωινό, ενώ βλέπουμε μια δραματική αύξηση στην κατανάλωση τυποποιημένων σνακ, αναψυκτικών, έτοιμων γευμάτων κτλ. Αξίζει δε να σημειωθεί ,  ότι έχει αυξηθεί και το μέγεθος των μερίδων που σερβίρονται . Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και κατ’επέκταση στην παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή.

Η διατροφή των παιδιών καλό είναι να στοχεύει στον φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού τους. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας τις προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. Η αυξημένη ενέργειά τους αλλά και το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται συνεχώς μας οδηγεί στο να στοχεύουμε σε μικρά και συχνά γεύματα πλούσια θρεπτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένα.

Το γεύμα που παραλείπεται συχνότερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είναι το πρωινό οπότε και είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση. Για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον και για τα ίδια τα παιδιά φροντίζουμε να είναι απλό και γρήγορο , ενώ τα ενθαρρύνουμε να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Αυτό θα τους ενθαρρύνει στο να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και συνδυασμούς. Ένα παραδειγμα πρωινού είναι το γάλα 1.5% με βρώμη και κάποιο φρούτο ή ψωμί πολύσπορο με ταχίνι και κάποιο φρούτο εποχής. Δύο επιλογές γρήγορες και θρεπτικές.

Εξίσου σημαντικό το σνακ στο σχολείο. Πολλές φορές παραλείπεται , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμάται κάποιο σνακ από το κυλικείο του σχολείου το οποίο συνήθως είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και πλούσιο σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Υπάρχουν αρκετά σπιτικά σνακ τα οποία μπορούν να έχουν μαζί τους στο σχολείο όπως κάποια σπιτική πίτα ή κέικ ή κάτι πιο απλό όπως μπάραπαστέλι ή ξηροί καρποί συνδυασμένα πάντα με κάποιο φρούτο εποχής για καλύτερη θρέψη και μεγαλύτερη διάρκεια κορεσμού.

Στο ίδιο μήκος κύμματος μπορεί να είναι  το απογευματινό σνακ. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί το πρόβειο γιαούρτι με κάποιο φρούτο εποχής, καθώς βοηθάει τη σωματική διάπλαση των παιδιών εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, φώσφορο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, ενεργά βακτήρια).

Φυσικά δεν πρέι να ξεχνάμε τα βασικά γεύματα όπως το μεσημεριανό και το βραδινό. Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία τροφής έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να προσλάβουν θρεπτικά συστατικά σημαντικά για τη σωματική τους ανάπτυξη αλλά και την υγεία τους (ασβέστιο , σίδηρο, φώσφορο, φυτικέ ίνες , συμπλεγμα βιταμινών Β, πρωτεινη υψηλής βιολογικής αξίας κτλ).  Το φαγητό της μαμάς αποτελέι πάντα την καλύτερη επιλογή καθώς είναι πιο θρεπτικό και με ποιοτικά υλικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την παρουσία της σαλάτας στα δύο βασικά γεύματα καθώς αποτελεί ένα γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες

read more

 

Nάντια Δεληγιάννη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος